Færdig poleret og opstrenget Vihuela.
Design, konstruktion og bygning Dan Boje.
Stemmeskruer Jorg Graf "se links"

Vihuelaen er et guitarlignende strengeinstrument der har sin oprindelse i renæsancens Spanien, også kaldet "siglo del oro" det gyldne århundrede, der hentyder til Spaniens storhedstid som kolonimagt, især i sydamerika hvor store sølv og guld skatte blev hjembragt.

resten af Europa var lutten fremherskende men spanierne, som associerede lutten med Maurene der havde besat Spanien og bragt "el oud" lutten med sig, tog aldrig instrumentet til sig. Oud betyder bøjet træ på Arabisk og  hentyder til instrumentets "pæreform" I stedet blev Vihuelaen og senere guitaren Spaniens nationalinstrument.

Vihuelaen her på billedet er en såkaldt hybrid. Det er en blanding af en lut, en guitar og en vihuela. Den har kun enkelt strenge og ikke dobbeltstrenge, eller kor som det hedder. Hermed er det muligt at spille med neglene som på en klassisk guitar. Endvidere er stemmeskruerne lavet af aluminium, for lavere vægt og mere præcis og hurtigere stemning af instrumentet, i forhold til de træskruer som den oprindelige Vihuela er monteret med. Instrumentet her er bestrenget med 8 strenge, og stemmer som en renæsancelut: g-d-a-f-c-g-F-D.

Man er altså istand til at spille vihuela og lutmusik med guitarteknik og med den særegne klang som vihuelaen har. Se diasshowet om bygningen af instrumentet længere nede på siden her.

Udover vihuelaen, spiller jeg på en 7-strenget guitar ( herunder) bygget til mig af den canadiske guitarbygger Michael Lazar. Se links

Hvorfor så 7 strenge. Jo, en del af den musik jeg spiller benytter sig af af D- stemning. Dvs at den sjette streng skal stemmes en oktav under det dybeste D på guitaren. ved at tilføje en syvende streng stemt i D undgår man de mange op og nedstemninger i en koncert- situation. Den syvende streng kan stemmes ned til det dybe H, derved opnås en stor klang ved en h-Dur eller mollakkord.

Nederst på siden er der en lille billedserie af den 11-strengede altguitar, bygget af Dan Boje.

7-strenget guitar bygget af Michael Lazar. "Se links"

Vihuela byg

Fra rå bjælke til hals med hoved

Vihuela byg

Udskæring til stemmeskruer

Vihuela byg

Udskæring af hoved

Vihuela byg

Færdig hals med grbebræt

Vihuela byg

Færdigt hoved monteret med Graftuners lavet i aluminium for lav vægt

Vihuela byg

Sider og bund færdige

Vihuela byg

De færdige sider holdes på plads i formen

Vihuela byg

Bund og sider klar til samling

Vihuela byg

Dæk med isat rosette

Vihuela byg

Færdigt dæk med pålimet stol

Vihuela byg

Hals, krop og Dæk med stivere pålimet, klar til samling

Vihuela byg

Bund limes til siderne

Vihuela byg

Halsen monteres og limes til kroppen

Vihuela byg

Dækket limes til kroppen

Vihuela byg

Færdig samlet Vihuela klar til slibning

11-strenget altguitar bygget 1995 af Dan Boje

Altguitar bag

Altguitar hoved

Altguitar stol

Altguitar lydhul